Friday, June 21, 2013

Nikmat Bermunajat Kepada Allah SWT

Price             RM16.90   RM13.00Berminat untuk membeli?. Bank-in duit ke akaun Maybank 562414501375 (Tomodachi Sdn Bhd) dan emel ke sales@tomodachi.my

buku ini menceritakan tentang:
       1Waktu
       2Amal Soleh
       3Syarat-syarat amal soleh yang diterima Allah
       4Solat-solat sunat
       5Zikir, doa dan keutamaan zikir
       6Amalan-amalan dan kelebihannya

      Subtopik: "Keburukan dalam Menghitung detik Menghilangkan Kebaikan yang Melimpah"
       Sesungguhnya bertaubat dari perbuatan syirik, kufur, khianat dan keji dapat dilakukan seseorang dalam waktu yang amat singkat. Perkara ini menunjukkan betapa Maha Pemurah dan Penyayangnya Allah terhadap hamba-hambaNya.
       
       WAhai saudara ku, barangsiapa yang bertaubat dari segala dosa yang dilakukannya sekalipun dosa itu seluas awan di langit mahupun sebanyak air di lautan, maka sesungguhnya keburukan yang telah dilakukannya akan Allah gantikan dengan kabaikan.

       Seorang ulama' berkata: Sesungguhnya apabila diandaikan, taubat itu laksana sabun yang dapat menghilangkan kotoran manusia. Begitupun taubat dapat menghilangkan dosa-dosa manusia sekalipun dosa itu sebesar gunung.

       Dalam tafsirnya Ibnu Katsir berkata: Sesungguhnya segala macam keburukan yang telah di lakukan oleh manusia dapat diubah menjadi kebaika apabila manusia manusia mahu melakukan taubat Nasuha. Perkara tersebut disebabkan apabila manusia ingat akan dosanya di masa lalu maka dia akan menyesalinya dan berusaha untuk meminta keampunan Tuhannya dan juga berusaha untuk taat kepada Allah s.w.t.

       Kerana di hari kiamat nanti meskipun di dalam catatan amalnya tertulis amal keburukan namun perkara itu tidak akan membahayakan dirinya kerana perkara tersebut telah digantikan dengan amal kebaikannya sebagaimana yang telah dijelaskan dalam hadis Nabi s.a.w dan juga penjelasan para sahabat.
       
       Kerana al-Qurtubi berkata bahawa anugerah Allah tidak akan jauh dari hambaNya yang meminta ampun akan segala dosanya dengan melakukan taubat Nasuha.
       Adapun dalil dari alQuran adalah sebagai berikut:
       68.Dan orang-orang yang tidak menyembah tuhan yang lain beserta Allah dan tdak membunuh jiwa yang diharamkan Allah (membunuhnya) kecuali dengan (alasan) yang benar. Dan tidak berzina, barangsiapa yang melakukan demikian itu nescaya dia mendapat ( pembalasan) dosa (nya).
        69.(Yakni) akan dilipatgandakan azab untuknya  pada hari kiamat dan dia akan kekal dalam azab itu, dalam keadaan hina.
       70.Kecuali orang-orang yang bertaubat, beriman dan mengerjakan amal soleh, maka kejahatan mereka diganti Allah dengan kebajikan dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
       71.Dan orang yang bertaubat serta mengerjakan amal soleh (kebajikan), maka sesungguhnya dia bertaubat kepada Allah dengan taubat yang sebenar-benarnya."
                                                                                                                           (al-Furqan 25:68-71)  

       Ibnu Katsir dalam tafsirnya berpendapat bahawa ayat al-Quran yang menyatakan illa man taaba (kecuali orang yang bertaubat), ini merupakan salah satu penguatnya taubat seseorang yang telah melakukan pembunuhan  dan makna yang terkandung di dalam ayat ini juga sama sekali tidak bertentangan dengan apa yang tersurat di dalam surah (an-Nisaa 24: 92) yang mengatakan:
       " Dan barang siapa yang membunuh seorang mukmin kerana tersalah tidak sengaja...."

       Sekalipun dalam surah al-Furqan merupakan ayat Madaniah akan tetapi ketentuan yang terkandung di dalamnya merupaka ketentuan mutlak dan juga mencakupi orang yang tidak bertaubat. Akan tetapi ayat tersebut dibatasi dengan lafaz illa man taaba sebagaimana firman Allah:
    
       " Sesungguhnya Allah tidak mengampuni dosa mempersekutukan (sesuatu) dengan dia dan Dia mengampuni dosa yang selain dari syirik itu bagi siapa yang mempersekutukan (sesuatu) dengan Allah, maka sesungguhnya ia telah sesat sejauh-jauhnya."
                                                                                                                              (al-Furqan 25:116)

       Dalam sebuah hadis sahih Rasulullah menunjukkan taubat seseorang pembunuh dan dia mengatakan bahawa taubat seseorang diterima oleh Allah s.w.t sebagaimana dikisahkan taubat seseorang yang melakukan pembunuhan, 100 jiwa manusia kemudian bertaubat kepada Allah. Perkara serupa juga terdapat di dalam hadis Rasulullah s.a.w berikut:

       " Sesungguhnya aku mengetahui siapa penghuni syurga yang masuknya paling belakang dan aku juga mengetahui siapa calon penghuni neraka  yang keluarnya paling akhir. Pada hari kiamat nanti ada seorang lelaki yang disoal oleh Allah lalu ditanyakan kepadanya: Tunjukkanlah kepada orang tersebut dosanya yang paling kecil dan hilangkanlah darinya dosanya yang paling besar. 

        Selepas itu, ditunjukkan kepadanya dosanya yang paling kecil. Lalu ditanyakan kepadanya: Adakah pada hari itu engkau melakukan ini dan itu dan adakah engkau pada hari itu melakukan ini dan itu?
       Lalu orang tersebut menjawab: Ya.
       Dia tidak boleh memungkiri segala sesuatu yang pernah dilakukannya. Dia merasa takut kepada Allah apabila dosa besar yang pernah dia lakukan dipaparkan kepadanya.

       Sesunggunya amal keburukan mu telah digantikan dengan kebaikan.
       Lalu dia berkata : Ya Tuhanku, sungguh aku telah berbuat dosa besar tetapi hari ini aku melihatnya.

       Kemudian aku melihaat raasulullah tersenyum hingga terpamer giginya.
       Ibnu Hatim menceritakan, Abu Jarir pernah bercerita tentang seseorang yang sedang ditimpa kesengsaraan dalam hidupnya, dia berkata: Telah datang seseorang yang sudah terlalu tua sekali sehingga terlihat kenng dan matanya hampir menyatu. orang tua tersebut berkata: Wahai 
Rasulullah, aku adalah seorang lelaki pemghianat, jahat dan rakus. Seandainya sahaja dosa-dosa dan kesalahan yang telah aku lakukan dibahagikan kepada penduduk bumi ini nescaya mereka akan membahagikan. Apakah dengan keadaan seperti itu aku masih mempunyai hak?

       Lalu Baginda bertanya kembali: Apakah engkau muslim?

       Dia menjawab: Ya, aku telah bersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah yang tiada satu zat pun akan menyerupaiNya dan aku bersaksi bahawa Muhammad adalah Rasulullah.

       Lalu Nabi Muhammad s.a.w dengan bijak bersabda kepada orang tua tersebut: Sesungguhnya Allah akan mengampunimu selama kamu masih dalam keadaan Islam, Allah juga akan mengganti dosa-dosa mu dengan kebaikan.

       Lalu orang tua itu berkata: Wahai Rasulullah, bagaimana dengan dosa pengkhianat dan kejahatan yang aku lakukan?

       Nabi Muhammad s.a.w menjawab: Allah juga akan menggantikan segala kejahatan dan penghianatan mu dengan kebaikan.

      Setelah mendengar perkataan Rasulullah tersebut, lelaki itu terus-menerus membaca tahlil dan tahmid.

        Kerana itu Abu Talhah berpesan: Hendaklah orang-orang yang masih mempunyai akal yang sihat agar secepat mungkin bertaubat dan kembali kepada Allah kerana sesungguhnya taubat orang yang masih Muda itu lebih baik daripada taubat seorang yang telah tua. Ini disebabkan gelora nasu anak muda amatlah besar kerana dengan nafsu yang besar tersebut apabila dia mampu meninggalkan dosa dan kemaksiatan kemudian bertaubat kepada Allah maka perkara tersebut adalah lebih UTAMA daripada orang tua yang bertaubat dari pelbagai kemaksiatannya disebabkan orang tua lebih mampu untuk menjaga syahwatnya agar jangan sampai berbuat dosa lagi.      

       Allah s.w.t membuka pintu taubat bagi hamba-hambaNya siang dan malam selama 24jam selagi hamba-hambaNya masih boleh bernafas dan Allah tidak mensyaratkan harus ada perantaraan untuk menerima hamba-hambaNya yangg berdosa tersebut. Begitulah kasih sayang Allah terhadap kita, wahai saudara-saudara ku. Manusia tidak perlu untuk berteriak atau melakukan pelbagai syarat yang memberatkan manusiia dengan perhatian dan mengambil berat terhadap kasih sayang yang ia berikan kepada hambaNya.
       Allah berfirman dalam surah al-Baqarah:
       " Dan apabila hamba-hamba Ku bertanya kepada mu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi ( segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada Ku, agar mera selalu berada dalam kebenaran."

       Allah juga berfrman:
       "Berdoalah kepada Ku nescaya akan Ku perkenankan bagi mu......."
                                                                                                                             (al-Mukminun 23:60)

       Bahkan anda juga dapat mengingati dan berkomunikasi denganNya secara langsung bila-bila masa sekalipun dan di mana anda menginginkannya. Anda juga dapat melakukan perkara itu melalui hati tanpa harus menggerakkan mulut atau tubuh badan anda.
       Dengan berbaring di bawah selimut dan anda teringat semua dosa yang pernah dilakukan, lalu anda menyesal dan berjanji tidak akan mengulanginya lagii dan anda berkata: Wahai Tuhan ku, Engkau telah memerintahkan aku untuk berdoa kepada Mu Engkau berjanji untuk mengabulkan doa ku sesuai dengan firman Mu di dalam al-Quran:
       " Berdoalah kamu kepada ku, pasati Aku akan mengabulkan doa mu."

       Duhai Tuhan ku aku datang kepada Mu dengan segunung dosa yang aku lakukan, sungguh hamba amatlah sedar tidak ada Zat yang menyamai Mu dan tdak ada sesuatu pun di dunia ini yang mampu mengampuni dosa-dosa hamba selain diri Mu kerana terimalah doa ku dan terimalah taubat ku wahai Tuhan yang Maha Pengampun.

       Sesungguhnya suara yang melirih, lembut terisak memanggilNya nescaya akan didengar olehNya dari Arsy sana. Sebagaimana Allah telah mendengar suara ibu saudara (Khaulah binti Tsa'labah) yang mengajukan masalahnya lalu Allah s.w.t memberitahu Nabi Muhammad s.a.w dengan firmanNya:
       
      " Sesungguhnya Allah telah mendengar permoohonan wanita yang mengajukan masalah kepada kamu tentang suaminya yang mengadukan (halnya) kepada Allah dan Allah mendengar soal jawab antara kamu berdua. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat.
                                                                                                                                (al-Mujaadilah 58:1)

Yakinlah Allah akan menerima taubat anda dengan penuh kasih sayang, akan menerima taubat anda dan akan mengampuni setiap dosa-dosa yang telah anda lakukan. Bertaubatlah wahai saudara-saudara ku, bertaubatlah dengan taubat Nasuha.

P/S : sekian buat kali ini, teristimewa buat sesiapa yang merasakan dirinya istimewa. sebenarnya kita semua memang tersangat-sangat istimewa sebagai makhlukNya yang dilantik sebagai Khallifah fil ardh...ok kan geng siapalah saya untuk menerangkan soal agama secara mendalam. Namun, dengan sedikit usaha ikhtiar saya untuk merubah diri ini dan melakukan persiapan yang rapi dalam menghadapi hari-hari yang mendatang dengan kehadiran peristiwa-peristiwa yang tidak terduga dapatlah saya menurkilkan perihal buku susunan Dr. Yahya Nuryadi ini...
       Kepada sesiapa yang rasa nak baca buku ni harganya cuma RM17.50 sahaja, terbitan PROGRESSIVE PUBISHING HOUSE SDN. BHD. 
       akhir kalam, marilah kita bersama-sama ibu-ibu, kakak-kakak, abang-abang, pakcik-makcik berubah ke arah mardhotillah..insya' Allah...last reminder never forget me in your dua' everyone...thanks a lot..wassalam jazakallah khair...
m/s 181-189.No comments:

Post a Comment